1. Hjem
  2. Dovrefjell gjennom året

Dovrefjell gjennom året

Med verneområder som spenner fra kyst til innland, får vi store klimatiske variasjoner. Selve nasjonalparken, som befinner seg omtrent midt i området, ligger i en overgangssone mellom kystklima og innenlandsklima. Her har vi prøvd å oppsummere hva du kan oppleve av vær og føre i de ulike årstidene, og hva det er viktig å ta hensyn til.
a

Meny

NN_logo_Dovrefjell_nasjonalparkstyre_svart

Kontakt oss

Dovrefjell nasjonalparkstyre
Hjerkinnhusvegen 33
2661 Hjerkinn
Kontaktinformasjon

M

Meny

Rondane, med Atnsjøen i forgrunn

Vår

Våren i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark er uforutsigbar. Ett år kan den komme allerede i april, og i det neste så sent som juni. Vårperioden er ofte preget av store elver og dårlig snøforhold, som kan vanskeliggjøre turer både til fots og på ski. Området har noe tilrettelegging med T-merka stier i barmarksperioden, mens det er liten grad av tilrettelegging på snø. Skal du gå på ski må du belage deg på å utnytte nattefrosten, som varer litt utover formiddagen. Når sola begynner å ta, og snøen går i oppløsning, blir det veldig krevende forhold. Det er viktig å merke seg at det er villreinkalving i mai og første halvdel av juni, og at forstyrrelser i verste fall kan føre til at simla mister eller forlater kalven sin.  Vis hensyn og velg gjerne turmål og aktiviteter i bygdene rundt verneområdene om vinteren og på vårparten – der finner du fantastiske skiløyper og et mangfold av aktiviteter.

Mogop, nærbilde
Rondane, person på tur.

Sommer

Overgangen mellom vår og sommer kan gå fort i fjellet, og kommer ofte i midten av juni. Sommeren i fjellet er kort, og er ofte over når kalenderen viser august. Denne årstiden er som regel tørr og stabil i øst, mens det er en kjøligere og fuktigere værtype i vest. Husk at det kan komme snø alle månedene i året i hele området. Ønsker du å se moskusen, håper vi du melder deg på en guida tur – det er en fordel for både deg og dyra. Sommeren er tida for å ta turen til Besøkssenter villrein og viewpoint SNØHETTA, eller bestige klassikerne som Snøhetta og Romsdalseggen. Bruk gode sko og kle deg godt dersom du legger i vei på en slik tur, du kan risikere å møte alle årstidene i løpet av en dag.

Husk også å ta med rikelig med vann, det er få steder å fylle vannflaska.

 

Høst

Høsten melder ofte sin ankomst i begynnelsen av august og holder stand til midten av oktober. Været kan skifte brått i fjellet, og høsten er ikke noe unntak. På denne tiden kan det slå om til full vinter på dagen. Det fantastiske fargespillet gjør at høsten er manges favorittårstiden i fjellet, men du må selv vurdere vær, form og ferdigheter, og forberede deg med egnede klær og utstyr. Høsten er jakttid, og fra 20. august til midten av september må du regne med å treffe på jegere i fjellet. I denne perioden er det ekstra viktig å ta hensyn til hverandre.

 

Foss, høstlandskap.
Person på skitur.

Vinter

Fra midten av oktober og fram til mai, enkelte år så lenge som til midten av juni, er det vinter i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Dette er den kaldeste perioden av året og det er viktig og kle seg for både kulde og vind. De indre områdene av nasjonalparken er lite tilrettelagt vinterstid, og vi anbefaler løypene i bygdene rundt verneområdene og toppturer i vest (link?). Har du planer om å oppsøke moskusen oppfordrer vi på det sterkeste å gå med guide – de har god kunnskap om hvor dyrene befinner seg, og ikke minst om hvordan vi bør ferdes for å ta mest mulig hensyn til dyrelivet. Livsgrunnlaget for både dyr og planter er marginalt på denne tida, og selv om dyra er skapt for barske forhold, er vinteren krevende. Det er derfor viktig at de ikke bruker verdifulle krefter på å flykte fra oss mennesker.