Dombås

Tettstedet Dombås i Dovre kommune er et knutepunkt mellom øst og vest.
a

Meny

NN_logo_Dovrefjell_nasjonalparkstyre_svart

Kontakt oss

Dovrefjell nasjonalparkstyre
Hjerkinnhusvegen 33
2661 Hjerkinn
Kontaktinformasjon

M

Meny

Solnedgang speglar seg i fjorden.

På Dombås møtes både E136 og E6, og Dovrebanen og Raumabanen. Dombås er siste tettsted før fjellet, og er et handelssentrum for de øverste bygdene i Gudbrandsdalen. Her kan du blant annet leie sykkel, eller møte opp for moskussafari på Dovrefjell.

Skal du sykle Nasjonalparkvegen over Dovrefjell er det fint å starte ved Dombås skiheiser.

Praktisk info

Adkomst

Bil og buss: Fra vest: E136. Fra sør og nord: E6
Tog: Dovrebanen og Raumabanen

Parkering

Gode parkeringsmuligheter i sentrum, og ved Dombås skiheiser.

Ladestasjon for elbil: Ja, ved Dombås senter og CircleK.

Servering og overnatting

Et godt utvalg av servings- og overnattingssteder. Se oversikt hos Nasjonalparkriket.

Toalett

Ja

Opplevelser fra Dombås

Nasjonalparkvegen

Tur- og sykkelveien over Dovrefjell byr på utsikt til mektige fjell, tar deg gjennom vakre seterlandskap og er godt tilrettelagt for store og små på to hjul. Du kan følge merka rute fra Dombås til Hjerkinn, eller sykle hele «Tour de Dovre»  innom Folldal og gjennom Grimsdalen. Da opplever du tre nasjonalparker på veien. Som tur- og sykkelveg er det mulighet til å bruke elsykkel her.
Det er mulighet for parkering i Dombås sentrum. Du kan også parkere på mange rasteplasser og parkeringsplasser langs E6 mellom Dombås og Hjerkinn, eller
ved Hjerkinnhus på Hjerkinn mot avgift.

Les mer på Ut.no

Tur- og sykkelveg på Dovrefjell.
Kongevegen over Dovrefjell, personer på tur på vårstigen.

Kongevegen over Dovrefjell

En vandring langs kongevegen kan gi mange nye opplevelser og oppdagelser for hver enkelt vandrer, men det bestandige fjellandskapet som omkranser vegen kan også gi mange av de samme naturopplevelsene. Det fortelles om prins Christian Frederik som ble så fascinert av fjellene at han begynte å gå til fots mot Snøhetta da han reiste over fjellet i 1814. Vinje skildrer på samme måte hvordan de reisende snakker om fjellet som «så makelaust vent», og skriver om Snøhetta som han ser fra kongevegen over Hjerkinnhø. Når vi går kongevegen over Hjerkinnhø i dag kan vi kjenne den samme dragningen mot majestetiske Snøhetta og Svånåtindan i vest. En vandring langs kongevegen kan gi opplevelser som ligger utenfor tid og rom, og på den måten skaper vegen forbindelseslinjer mellom datidens og nåtidens reisende.

Kongevegen over Hjerkinnhø, 7 km

Utgangspunkt for turen er både Jøroskloppa (parkering ved E6) og Hjerkinn fjellstue. Fra begge steder vil man nå det høyeste punktet – Hjerkinnhø, som ligger 1210 moh. Her er det utsikt mot Rondane, Snøhetta og Drivdalen. For de som har et våkent øye, er det mulig å oppdage mange veghistoriske kulturminner langs Kongevegen over Hjerkinnhø, som stikkrenner, stabbesteiner og bautaer.

Kongevegen over Vårstigen, 9 km

Vårstigen er den mest kjente strekningen av Kongevegen. Turen kan by på luftige partier med høye tørrmurer og flere utsiktspunkt til flotte Drivdalen. Utgangspunkt for turen er enten Gammelholet, Nestasvollan eller Hesthåggån. Strekningen mellom Gammelholet (søndre parkering) til Nestasvollan er 6 km. Mellom Nestasvollan og Hesthåggån er det 3 km.

Alle strekninger er godt egnet for barn og unge turgåere. Les mer på Kongevegen over Dovrefjells nettsted

Pilegrimsleden

Pilegrimsvandring i klassisk fjellandskap over Dovrefjell. Opplev spennende kulturminner, en rik fjellflora og utsikt mot flere kjente fjellformasjoner. Pilegrimsleden over Dovrefjell er en av de mest populære strekningene av den gamle vandringsveien fra Oslo til Trondheim og Nidarosdomen. Går du hele strekningen over Dovrefjell passerer du fire gamle fjellstuer som har tatt imot pilegrimer og andre reisende gjennom mange hundre år. Etappen over Dovrefjell følger i stor grad den gamle ferdselsveien over fjellet, den gamle kongevegen.

Les mer hos Pilegrimsleden

På pilegrimsvandring.
Title Address Description
Dombås skiheiser, parkering
Gammelvegen 3, 2660 Dombås, Norge