Hjerkinn

Hjerkinn ligger på det høyeste punktet langs E6 over Dovrefjell, mellom Dombås og Oppdal, der fylkesveg 29 fra Alvdal møter E6. Hit kommer du deg med både bil og tog, samt at det er utgangspunktet for skyttelbussen inn til Snøheim.
a

Meny

NN_logo_Dovrefjell_nasjonalparkstyre_svart

Kontakt oss

Dovrefjell nasjonalparkstyre
Hjerkinnhusvegen 33
2661 Hjerkinn
Kontaktinformasjon

M

Meny

viewpoint SNØHETTA.

Hjerkinn er et utmerket startpunkt for å oppleve Dovrefjell – både for deg som har lyst til å lære mer om fjellet, for deg som vil nyte spektakulær utsikt uten å gå langt, og for deg som har toppen på Snøhetta i sikte. Har du tenkt deg på moskussafari kan du starte denne her, både til fots og på hest, eller du kan gå tur i historisk sus ved å følge deler av Kongevegen og pilegrimsleden. Her finner du også Besøkssenter villrein med utstillinger, rekonstruksjoner, aktiviteter, og det prisbelønte utkikkspunktet viewpoint SNØHETTA.

Praktisk info

Adkomst

Bil: Via E6 eller FV29

Tog: Hjerkinn stasjon 300 m fra Besøkssenter villrein og Frich’s Motel & Spiseri Hjerkinnhus

Skyttelbussen til Snøheim

Bussen har fem daglige avganger fra tunet mellom Hjerkinnhus og Besøkssenter villrein i sommersesongen (juni-september). Mer informasjon hos DNT.

Parkering

På Hjerkinnhus er det avgiftsparkering (60 kr / dag). Gratis parkering ved starten av stien opp til viewpoint SNØHETTA. Ved Hjerkinnhus er parkeringen brøytet hele året, mens veien opp til viewpoint-parkeringen er vinterstengt. Det er ikke tillatt å overnatte i campingvogn/bobil på parkeringsplassene, men det er flere fine campingplasser i nærheten.

Ladestasjon for elbil: Ja, ved Hjerkinnhus

Servering og overnatting

Frich’s Motel & Spiseri Hjerkinnhus, Hjerkinn fjellstue og fjellridning, Hageseter turisthytte

Toalett

Gratis toalett på Besøkssenter villrein både ved Hjerkinnhus og ved starten på stien til viewpoint SNØHETTA, samt ved selve utkikkspunktet. Åpent i sesong: juni-oktober.

Opplevelser fra Hjerkinn

Besøkssenter villrein

Visste du at villreinen spilte en sentral rolle da de første bosetterne slo seg ned Norge. På besøkssenter villrein blir du kjent med det fascinerende urdyret, samtidig som du får et innblikk i en viktig del av norgeshistorien. Her kan du prøve deg på villreinquiz, se en utstoppa rein og studere et ekte skjelett – begge fra dyr som har vandret i fjellene like ved. I uteområdet kan du se hvordan menneskene brukte fjellet i tidligere tider gjennom rekonstruerte fangstinnretninger, eller ta en pause i den oppbygde «steinura». Anlegget er åpent og tilgjengelig døgnet rundt i sommerhalvåret (1. juni-siste høstferieuke), og er gratis for alle. Besøk også utkikkspunktet vårt viewpoint SNØHETTA.

Les mer hos norsk villreinsenter

Villrein og utstilling på Hjerkinn.
Viewpoint Snøhetta

Besøkssenter villrein – viewpoint SNØHETTA

Noe av det fine med viewpoint SNØHETTA er at det gir alle muligheten til å oppleve fjellet og den spektakulære utsikten mot snøhettamassivet. Den 1,5 km stien fra parkeringsplassen og opp til utkikkspunktet er bred og gruslagt, og turen tar deg bare 20-30 minutter. Informasjon ved starten, sammen med 20 nedfelte skiferheller gir deg innsikt i natur- og kulturhistorien på Dovrefjell. Bygget er tegnet av arkitektkontoret Snøhetta, og har vunnet flere priser for sin særegne og vakre arkitektur. Tanken bak utkikkspunktet var å gi mulighet til å oppleve fjellet uten å bevege seg inn i de mest sårbare områdene. Anlegget er åpent og tilgjengelig døgnet rundt i sommerhalvåret (1. juni-siste høstferieuke), og er gratis for alle.

Les mer hos norsk villreinsenter

Snøhetta

Majestetiske Snøhetta på Dovrefjell er Norges høyeste topp utenfor Jotunheimen. Fjellmassivet består av toppene Vesttoppen (2253 moh.), Hettpiggen (2261 moh.), Midttoppen (2289 moh.) og Stortoppen (2286 moh.). Det er sistnevnte som betegnes som selveste Snøhetta, og er derfor den mest populære å bestige. Turen starter med en halvtimes busstur fra Hjerkinn inn til DNT-hytta Snøheim. Herifra er turen godt merka, og etter 6 km og 800 høydemeter i varierende steinur står du på toppen.

I sommersesongen går det skyttelbuss fem ganger daglig fra tunet mellom Hjerkinnhus og Norsk villreinsenter. Dette er for å begrense trafikken langs Snøheimvegen, som er et viktig trekkområde for reinen i Snøhetta villreinområde. Det er ikke tillatt å kjøre bil på vegen, og sykling med vanlig sykkel er kun tillatt i perioden 1. juni – 15. juli. Det er også viktig å merke seg at elsykkel er definert som motorisert ferdsel i nasjonalparkene, og dermed ikke tillatt i noen perioder av året, på lik linje med bil og andre motoriserte kjøretøy.

Les mer om turen på Ut.no

Les mer om turen hos Visit Oppdal

Tur- og sykkelveg på Dovrefjell.
Foto: Martine Hårstad/ Norsk villreinsenter

Moskusstien

Sommeren 2017 åpnet Moskusstien, et tilrettelagt stinett hvor det er gode sjanser for å få øye på moskus.
Du kan velge rundturer av ulik lengde, fra 4,5 kilometer til 15 kilometer. Start- og endepunkt er Kongsvoll eller Grønbakken. Stien går delvis i fjellbjørkeskog og på snaufjell, og det er mulig å ta en avstikker til utsiktspunktet Høgsnyta (1320 moh.).

Du kan treffe på moskus langs hele stien på vestsida av E6, men særlig fra Høgsnyta er moskusen vanlig å se. Tidlig på sommeren kan det også stå moskus nede i bjørkeskogen, så vær oppmerksom.

Les mer om moskusstien her 

Les mer om moskussafari her

Nasjonalparkvegen

Tur- og sykkelveien over Dovrefjell byr på utsikt til mektige fjell, tar deg gjennom vakre seterlandskap og er godt tilrettelagt for store og små på to hjul. Du kan følge merka rute fra Dombås til Hjerkinn, eller sykle hele «Tour de Dovre»  innom Folldal og gjennom Grimsdalen. Da opplever du tre nasjonalparker på veien. Som tur- og sykkelveg er det mulighet til å bruke elsykkel her.
Det er mulighet for parkering i Dombås sentrum. Du kan også parkere på mange rasteplasser og parkeringsplasser langs E6 mellom Dombås og Hjerkinn, eller
ved Hjerkinnhus på Hjerkinn mot avgift.

Les mer på Ut.no

Tur- og sykkelveg på Dovrefjell.
dummybilde

Vålåsjøhøvegen og Snøheimvegen

Mellom 1. juni og 15. juli kan du sykle på Snøheimvegen og Vålåsjøhøvegen. Dette er grusveger som går inn til kjernen av Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Husk at sykling ikke er tillatt her resten av året, og at elsykkel ikke er tillatt i det hele tatt. Parker gjerne ved Hjerkinnhus mot parkeringsavgift. Det er også verdt å merke seg at det ikke er tillatt å sykle langs stien til viewpoint SNØHETTA.

Les mer hos norsk villreinsenter

Les mer om sykling i nasjonalparken her

Fjellridning

Hva med å bli med på ridetur der dere bestiger topper med utsikt over Rondane og Dovrefjell? Eller kanskje moskussafari fra hesteryggen kan være noe som frister? Enten du er nybegynner eller mer erfaren kan du bli med på organiserte rideturer på Dovrefjell. Å se naturen fra hesteryggen er en fantastisk opplevelse, og de ulike aktørene tilbyr både korte turer og flerdagsturer.

Finn din tur hos Hjerkinn Fjellstue og fjellridning eller Kvistli Islandshester

Tur- og sykkelveg på Dovrefjell.
dummybilde

Hundekjøring

Opplev fjellet fra hundesleden over snødekte vidder og i skogkledde daler. Rundt Dovrefjell kan du bli med på alt fra halvdagsturer til turer over flere dager. Erfarne guider lover deg en opplevelse du sent vil glemme.

Les mer hos Snøhetta Husky

Pilegrimsleden

Pilegrimsvandring i klassisk fjellandskap over Dovrefjell. Opplev spennende kulturminner, en rik fjellflora og utsikt mot flere kjente fjellformasjoner. Pilegrimsleden over Dovrefjell er en av de mest populære strekningene av den gamle vandringsveien fra Oslo til Trondheim og Nidarosdomen. Går du hele strekningen over Dovrefjell passerer du fire gamle fjellstuer som har tatt imot pilegrimer og andre reisende gjennom mange hundre år. Etappen over Dovrefjell følger i stor grad den gamle ferdselsveien over fjellet, den gamle kongevegen.

Les mer hos Pilegrimsleden

På pilegrimsvandring.
dummybilde

Eysteinkyrkja

På Dovrefjell, nesten tusen meter over havet, ligger Eysteinkyrkja vakkert i fjellsiden opp mot Hjerkinnhø med Hjerkinn fjellstue som sin nærmeste nabo.

Eysteinkyrkja er ikke gammel, den sto ferdig i 1969, tegnet av Magnus Paulsson. Han hentet inspirasjon Snøhetta i utformingen av bygget.

Hvorfor en kirke her, på Dovrefjell, 965 meter over havet? Eysteinkyrkja brukes til gudstjenester og kirkelige handlinger av lokalmenigheten og tilreisende. Samtidig er den en pilegrimskirke.

Eysteinkyrkja er ikke den første kirken på Hjerkinn. Også i middelalderen sto det en kirke her. Vi vet ikke når den kom og vi vet ikke når den ble borte, men vi vet at kirken har stått her. Aslak Bolts jordebok fra 1432 bekrefter dette. Sigrid Undset skriver om denne kirken. Når Kristin Lavransdatter går sin pilegrimsvandring til Nidaros så går hun vesper i kirka på Hjerkinn. Kirka er åpen og betjent gjennom hele sesongen.

Les mer hos Pilegrimsleden.no

Kongevegen over Dovrefjell

En vandring langs kongevegen kan gi mange nye opplevelser og oppdagelser for hver enkelt vandrer, men det bestandige fjellandskapet som omkranser vegen kan også gi mange av de samme naturopplevelsene. Det fortelles om prins Christian Frederik som ble så fascinert av fjellene at han begynte å gå til fots mot Snøhetta da han reiste over fjellet i 1814. Vinje skildrer på samme måte hvordan de reisende snakker om fjellet som «så makelaust vent», og skriver om Snøhetta som han ser fra kongevegen over Hjerkinnhø. Når vi går kongevegen over Hjerkinnhø i dag kan vi kjenne den samme dragningen mot majestetiske Snøhetta og Svånåtindan i vest. En vandring langs kongevegen kan gi opplevelser som ligger utenfor tid og rom, og på den måten skaper vegen forbindelseslinjer mellom datidens og nåtidens reisende.

Kongevegen over Hjerkinnhø, 7 km

Utgangspunkt for turen er både Jøroskloppa (parkering ved E6) og Hjerkinn fjellstue. Fra begge steder vil man nå det høyeste punktet – Hjerkinnhø, som ligger 1210 moh. Her er det utsikt mot Rondane, Snøhetta og Drivdalen. For de som har et våkent øye, er det mulig å oppdage mange veghistoriske kulturminner langs Kongevegen over Hjerkinnhø, som stikkrenner, stabbesteiner og bautaer.

Kongevegen over Vårstigen, 9 km

Vårstigen er den mest kjente strekningen av Kongevegen. Turen kan by på luftige partier med høye tørrmurer og flere utsiktspunkt til flotte Drivdalen. Utgangspunkt for turen er enten Gammelholet, Nestasvollan eller Hesthåggån. Strekningen mellom Gammelholet (søndre parkering) til Nestasvollan er 6 km. Mellom Nestasvollan og Hesthåggån er det 3 km.

Alle strekninger er godt egnet for barn og unge turgåere. Les mer på Kongevegen over Dovrefjells nettsted

Kongevegen over Dovrefjell, personer på tur på vårstigen.
dummybilde

Folldal gruver

Ved Folldal gruver finnes det spennende aktiviteter for store og små. Her kan du bli med på gruvetur, besøke museet eller utforske det karakteristiske landskapet gruvedrifta har etterlatt seg.

Les mer hos Folldal gruver

Title Address Description
Besøkssenter villrein
Hjerkinn, Norge
Folldal gruver
Verket 47, 2580 Folldal, Norge
Frich's Hjerkinnhus
Dovrefjell, 2661 Hjerkinn, Norge
Hjerkinn fjellstue og fjellridning
Kvitdalsvegen 12, 2661 Hjerkinn, Norge
Hageseter turisthytte
Dovrefjell, 2660 Dombås, Norge
viewpoint SNØHETTA
2661 Hjerkinn, Norge
Snøheim
2660 Dombås, Norge
Moskusstien
E6 30, 7340 Oppdal, Norge
Kongevegen over Hjerkinnhø
Den gamle kongeveg, 2661 Hjerkinn, Norge
Kongevegen over Vårstigen
E6, 7340 Oppdal, Norge
Pilegrimsleden
Unnamed Road, 2660 Dombås, Norge
Nasjonalparkvegen
E6, 2660 Dombås, Norge