Kongsvoll

Omtrent midt mellom Dombås og Oppdal sentrum, langs E6, finner du Kongsvoll.
a

Meny

NN_logo_Dovrefjell_nasjonalparkstyre_svart

Kontakt oss

Dovrefjell nasjonalparkstyre
Hjerkinnhusvegen 33
2661 Hjerkinn
Kontaktinformasjon

M

Meny

Solnedgang speglar seg i fjorden.
Her ligger ærverdige Kongsvold Fjeldstue, som er utgangspunkt for turer både østover mot Knutshø og vestover mot Dovrefjell. Vi anbefaler å besøke nylig gjenåpnede Kongsvoll botaniske fjellhage, eller å prøve lykken langs moskusstien. Om våren og tidlig på sommeren trekker moskusen helt ned mot jernbanelinja på vestsiden av vegen. I sommersesongen er Kongsvoll utgangspunkt for daglig moskussafari.

Praktisk info

Adkomst

Bil: Via E6

Tog: Dovrebanen til Kongsvoll stasjon (sjekk din aktuelle avgang)

Buss: VY

Parkering

Gratis parkering sør for bebyggelsen på Kongsvold Fjeldstue (Frich’s Hotel & Spiseri Kongsvold). Avgiftsparkering ved stasjonen og gjesteparkering hos Frich’s Hotel & Spiseri Kongsvold.

Ladestasjon for elbil:

Nærmeste ladestasjon er ved Frich’s Motel & Spiseri Hjerkinn Hus, 12 km lenger sør langs E6.

Servering og overnatting

Kongsvold Fjeldstue (Frich’s Motel & Spiseri Kongsvold)

Toalett

Gratis

Opplevelser fra Kongsvoll


Kongsvoll botaniske fjellhage

Kjører du over Dovrefjell anbefaler vi å legge inn en stopp ved Kongsvoll botaniske fjellhage. Her har du en unik mulighet til å se og oppleve (nesten) hele den norske fjellfloraen på ett sted. Hagen ble opprettet i 1924 av Thekla Ressvoll, den første kvinnen i Norge som tok doktorgrad i botanikk. Hennes forskningsfelt var fjellplantene, og hvordan de var tilpasset de krevende forholdene i fjellet.

Les mer på Kongsvoll botaniske fjellhages nettsted

Fjellvalmue, blomst.
På pilegrimsvandring.

Pilegrimsleden

Pilegrimsvandring i klassisk fjellandskap over Dovrefjell. Opplev spennende kulturminner, en rik fjellflora og utsikt mot flere kjente fjellformasjoner. Pilegrimsleden over Dovrefjell er en av de mest populære strekningene av den gamle vandringsveien fra Oslo til Trondheim og Nidarosdomen. Går du hele strekningen over Dovrefjell passerer du fire gamle fjellstuer som har tatt imot pilegrimer og andre reisende gjennom mange hundre år. Etappen over Dovrefjell følger i stor grad den gamle ferdselsveien over fjellet, den gamle kongevegen.

Les mer hos Pilegrimsleden

Moskusstien

Sommeren 2017 åpnet Moskusstien, et tilrettelagt stinett hvor det er gode sjanser for å få øye på moskus.
Du kan velge rundturer av ulik lengde, fra 4,5 kilometer til 15 kilometer. Start- og endepunkt er Kongsvoll eller Grønbakken. Stien går delvis i fjellbjørkeskog og på snaufjell, og det er mulig å ta en avstikker til utsiktspunktet Høgsnyta (1320 moh.).

Du kan treffe på moskus langs hele stien på vestsida av E6, men særlig fra Høgsnyta er moskusen vanlig å se. Tidlig på sommeren kan det også stå moskus nede i bjørkeskogen, så vær oppmerksom.

Les mer om moskusstien her 

Les mer om moskussafari her

Foto: Martine Hårstad/ Norsk villreinsenter
Kongevegen over Dovrefjell, personer på tur på vårstigen.

Kongevegen over Dovrefjell

Ferdselsvegen mellom Dovre og Oppdal har vært en av de viktigste og mest brukte fjellovergangene i Norge. Fjellplatået skiller det sønnenfjelske og nordenfjeldske. De fysiske sporene etter ferdselsrutene kan spores tilbake til jernalder og middelalder, men vi vet at folk har ferdes over fjellet i uminnelige tider. Fjellet har vært en viktig ressurs, og vi finner bosetningsspor tilbake til steinalderen på Dovrefjell. 

Kongevegen over Hjerkinnhø, 7 km

Utgangspunkt for turen er både Jøroskloppa (parkering ved E6) og Hjerkinn fjellstue. Fra begge steder vil man nå det høyeste punktet – Hjerkinnhø, som ligger 1210 moh. Her er det utsikt mot Rondane, Snøhetta og Drivdalen. For de som har et våkent øye, er det mulig å oppdage mange veghistoriske kulturminner langs Kongevegen over Hjerkinnhø, som stikkrenner, stabbesteiner og bautaer.

Kongevegen over Vårstigen, 9 km

Vårstigen er den mest kjente strekningen av Kongevegen. Turen kan by på luftige partier med høye tørrmurer og flere utsiktspunkt til flotte Drivdalen. Utgangspunkt for turen er enten Gammelholet, Nestasvollan eller Hesthåggån. Strekningen mellom Gammelholet (søndre parkering) til Nestasvollan er 6 km. Mellom Nestasvollan og Hesthåggån er det 3 km.

Alle strekninger er godt egnet for barn og unge turgåere. Les mer på Kongevegen over Dovrefjells nettsted

Title Address Description
Moskusstien
E6 30, 7340 Oppdal, Norge
Kongevegen over Hjerkinnhø
Den gamle kongeveg, 2661 Hjerkinn, Norge
Kongevegen over Vårstigen
E6, 7340 Oppdal, Norge
Pilegrimsleden
Dovrefjell-Sunndalsfjella Nasjonalpark, Norge
Frich´s Hotel og Spiseri Kongsvold
Dovrevegen 3663, 7340 Oppdal, Norge
Kongsvoll botaniske fjellhage
Dovrevegen 3663, 7340 Oppdal, Norge