Oppdal

Kommer du fra nord og skal besøke Dovrefjell-Sunndalsfjella er fjellbygda Oppdal et naturlig stopp.
a

Meny

NN_logo_Dovrefjell_nasjonalparkstyre_svart

Kontakt oss

Dovrefjell nasjonalparkstyre
Hjerkinnhusvegen 33
2661 Hjerkinn
Kontaktinformasjon

M

Meny

viewpoint SNØHETTA.

Her kan du kjøpe alt du trenger til turen, og er det noe du lurer på, får du god hjelp i turistinformasjonen som ligger ved jernbanestasjonen. Oppdal har et levende sentrum med et mangfoldig tilbud av både butikker, restauranter og aktivitets- og overnattingstilbud. Fra Oppdal kan du starte dovrefjellopplevelsen med guide fra Oppdal. Et par kilometer vest for dagens sentrum ligger gravfeltet på Vang. Funnene fra gravfeltet forteller oss om hvor viktig fjellet og villreinfangsten var for menneskene i vikingtidas Oppdal. Vangfeltet er Norges desidert største gravfelt fra jernalderen, og ett av de største i Nord-Europa!

Les mer om Oppdal hos Visit Oppdal

Les mer om moskussafari her

Praktisk info

Adkomst

Bil og buss: Via E6 eller RV70
Tog: Oppdal stasjon, Dovrebanen

Parkering

Gode parkeringsmuligheter i sentrum

Ladestasjon for elbil: Ja, ved togstasjonen

Servering og overnatting

Se spisesteder og overnattingsmuligheter hos Visit Oppdal

Opplevelser fra Oppdal

Guida fjellturer

Knyt på deg fjellskoene eller skistøvlene, og bli med på guida tur. Vi kan nesten garantere at du får en mer komplett opplevelse hvis du lar en erfaren, lokalkjent guide vise deg veien og ta hånd om sikkerheten. Sjansen er også stor for at du lærer noe nytt på veien.

Guida turer til Snøhetta:

Oppdal safari

Contrast adventure

Viewpoint Snøhetta
Tur- og sykkelveg på Dovrefjell.

Gravfeltet på Vang

Et par kilometer vest for dagens sentrum i Oppdal ligger gravfeltet på Vang. Akkurat som i dag hadde Vang før i tida en strategisk beliggenhet langs hovedveiene mellom øst og vest, nord og sør. Pilegrimsleden og Kongeveien over Dovrefjell går også via dette viktige knutepunktet. Vangfeltet er Norges desidert største gravfelt fra jernalderen, og ett av de største i Nord-Europa. I alt dreier det seg om ca. 900 større og mindre gravhauger og -røyser som er samlet på ett område.

Les mer hos Visit Oppdal

Gårds- og seteropplevelser

I og rundt landskapsvernområdene fines det flere muligheter til å oppleve gamle gårdsbruk og tradisjonell seterdrift. I Åmotsdalen, en avstikker fra Drivdalen, finner du Åmotsdalen Gard
med bygninger fra midten av 1700-tallet. Her kan du besøke den koselige gardskafeen «Kringla», ta deg en tur på en av de flotte stiene, eller teste hovedattraksjonen – én av Norges råeste zipliner. I Sunndalen driver både Inner Gammelsetra i Grøvudalen og Brubakken gårdsmeieri i Torbudalen med fullforedling. Her kan du ta deg en kaffekopp, kjøpe med deg seterprodukter og bli kjent med husdyra.

Person i zipline
På pilegrimsvandring.

Pilegrimsleden

Pilegrimsvandring i klassisk fjellandskap over Dovrefjell. Opplev spennende kulturminner, en rik fjellflora og utsikt mot flere kjente fjellformasjoner. Pilegrimsleden over Dovrefjell er en av de mest populære strekningene av den gamle vandringsveien fra Oslo til Trondheim og Nidarosdomen. Går du hele strekningen over Dovrefjell passerer du fire gamle fjellstuer som har tatt imot pilegrimer og andre reisende gjennom mange hundre år. Etappen over Dovrefjell følger i stor grad den gamle ferdselsveien over fjellet, den gamle kongevegen.

Les mer hos Pilegrimsleden

Kongevegen over Dovrefjell

En vandring langs kongevegen kan gi mange nye opplevelser og oppdagelser for hver enkelt vandrer, men det bestandige fjellandskapet som omkranser vegen kan også gi mange av de samme naturopplevelsene. Det fortelles om prins Christian Frederik som ble så fascinert av fjellene at han begynte å gå til fots mot Snøhetta da han reiste over fjellet i 1814. Vinje skildrer på samme måte hvordan de reisende snakker om fjellet som «så makelaust vent», og skriver om Snøhetta som han ser fra kongevegen over Hjerkinnhø. Når vi går kongevegen over Hjerkinnhø i dag kan vi kjenne den samme dragningen mot majestetiske Snøhetta og Svånåtindan i vest. En vandring langs kongevegen kan gi opplevelser som ligger utenfor tid og rom, og på den måten skaper vegen forbindelseslinjer mellom datidens og nåtidens reisende.

Kongevegen over Vårstigen, 9 km

Vårstigen er den mest kjente strekningen av Kongevegen. Turen kan by på luftige partier med høye tørrmurer og flere utsiktspunkt til flotte Drivdalen. Utgangspunkt for turen er enten Gammelholet, Nestasvollan eller Hesthåggån. Strekningen mellom Gammelholet (søndre parkering) til Nestasvollan er 6 km. Mellom Nestasvollan og Hesthåggån er det 3 km.

Alle strekninger er godt egnet for barn og unge turgåere. Les mer på Kongevegen over Dovrefjells nettsted

Kongevegen over Dovrefjell, personer på tur på vårstigen.
På pilegrimsvandring.

Sykkelturer

Drotningsdalsvegen

Denne traktorvegen går fra Vinstradalsvegen til setrene ved Vårstigen Det er også lov å sykle over til Bekkelægret, men stien er krevende med sykkel. Du kan sykle langs lite trafikkerte veger fra Oppdal sentrum vest for Driva eller parkere ved E6 og sykle opp vakre Vinstradalen. Du kan også kjøre opp i Vinstradalsvegen og parkere cirka 350 meter forbi krysset der Drotningdalsvegen fortsetter sørover.

Dindalshytta – Åmotsdalen

Liker du stisykling? Da kan du sykle mellom Dindalen og Åmotsdalen i Oppdal. Følg kjøresporet fra Dindalshytta til Søndre Snøfjellstjønna, og fortsett på sti over til kjerreveien i Åmotsdalen.
Det er skiltet avkjøring til Dindalshytta fra RV70 på Lønset. Det er skiltet avkjøring til Åmotsdalen fra E6 ved Engan.

Sykkelløyper

I Oppdal er det mange sykkelløyper utenfor verneområdene, spesielt for deg som liker stisykling. Du finner informasjon hos Visit Oppdal. 

Title Address Description
Kongevegen over Vårstigen
E6, 7340 Oppdal, Norge
Gravfeltet på Vang
7340 Oppdal, Norge