1. Hjem
  2. Moskus
  3. Moskusvettreglene

Moskusvettreglene

Den kan virke som om moskusen er både uredd og tam når du ser den, men den har en uvanlig forsvarsstrategi. I motsetning til andre dyr som rømmer når de føler seg truet, flykter ikke moskusen fra farer. Den angriper. Derfor er det lurt å sette seg inn i moskusvettreglene før du besøker den.
a

Meny

NN_logo_Dovrefjell_nasjonalparkstyre_svart

Kontakt oss

Dovrefjell nasjonalparkstyre
Hjerkinnhusvegen 33
2661 Hjerkinn
Kontaktinformasjon

M

Meny

Foto: Ole Thøring

1. Hold god avstand

Sikkerhetsavstanden til moskusen er 200 meter. En fullvoksen moskusokse kan veie 450 kilo, og den kan løpe i 60 km/t. Det kan ikke du, så det er lurt å overholde sikkerhetsavstanden.  

2. Hold oversikten

Når du nærmer deg moskus, bør du alltid telle flokken, slik at du har oversikt over alle dyrene. Da slipper du å bli overrasket av en fullvoksen moskusokse som du ikke la merke til.  

3. Fortell hvor du går

Moskusen hater overraskelser, så det er ikke lurt å leke gjemsel med den. Vis tydelig hvor du er, og ikke prøv å snike deg innpå dyrene.  

4. Vær oppmerksom

Følg med på tegnene moskusen gir. Så lenge dyrene er klar over at du er der, oppfører seg normalt og du overholder sikkerhetsavstanden, kan du ta deg god tid.  

5. Det er ingen skam å snu

Hvis moskusen ser irritert ut (graver i bakken, kaster med hodet, blåser i nesa eller begynner å krangle med andre moskuser), er det på tide å takke for besøket. Trekk deg rolig tilbake den veien du kom fra.  

6. Ta med nødvendig utstyr

For at du skal få en god opplevelse, bør du ha på deg solide sko, ta med deg varme klær og ha nok mat og drikke i sekken. Du bør også ta med deg kikkert, slik at du kan studere moskusen på nært hold selv om du holder trygg avstand.  

7. Vær forberedt på uvær og kulde

Været på fjellet kan være lunefullt, selv midt på sommeren. Ta en titt på værmeldingen før du legger ut på tur, og vær forberedt på å snu.  

8. Nyt opplevelsen

Ta deg god tid på fjellet. Kos deg, og la naturinntrykkene synke inn.
Moskus på Dovrefjell. Foto: Ole Thøring
Moskusku med kalv.